«НУЛЬОВИЙ» АСПІРИН

Ацетилсаліцилову кислоту, або аспірин, використовують в своїй терапії більшість лікарів у світі. Його рекомендують регулярно приймати людям, у яких є схильність до захворювань серця і судин. Найчастіше, ними є пацієнти, що перенесли інфаркт або інсульт, хворі на цукровий діабет, люди з високим тиском і перевищенням рівня холестерину та ін.

Аспірин допомагає розріджувати кров, є перешкодою для появи тромбів, знижує вірогідність інфарктів і інсультів. І його вживання сповна виправдовує себе для людей з групи риски. А ось тих, хто не входить в неї, і приймає пігулки просто так, «для профілактики», ризикує нічого не виграти, а, навпаки, зіткнутися з побічними ефектами популярного препарату. Ними можуть стати кровотеча при виразці шлунку або кишечника, які можуть загрожувати навіть летальним результатом, або викликати в цих органах додаткові виразки, особливо у людей у віці більше 70 років.

Широке дослідження плюсів і мінусів аспірину, яке провели американські медики торік, засвідчило, що багато медпрепаратів, що приймаються в профілактичних цілях, мають нульову користь. У здорових людей позитивний вплив аспірину на серце і судини нівелюється його побічною дією. Виходячи з результатів цього дослідження, Американська кардіологічна асоціація і Американський коледж кардіологів вирішили змінити інструкції до прийому препарату, відмовитися від його призначення людям, чий вік перевищує 70 років. А також - хворим з високим ризиком кровотечі.

Як показали дослідження, 25% американців вживали аспірин з метою профілактики сердечних хвороб. А 5% займалися самолікуванням без припису лікаря, навіть наявність виразкової хвороби в анамнезі не стала для них причиною відмови від прийому аспірину.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!