Куди повідомляти про побічні реакції ліків

Ефективне здійснення фармаконагляду неможливо без активної участі кожного з нас. Але, на жаль, не всі знають як і куди подавати інформацію про виявлені побічні дії препарату!

В Україні система фармакологічного нагляду існує з1996 р Координує її діяльність Державний експертний центр МОЗ України. Він приймає звернення, обробляє і аналізує отриману інформацію. У складі Управління знаходяться регіональні відділення, співробітники яких взаємодіють з усіма учасниками системи товарообігу: від виробника до пацієнта.

Одним з основних інструментів для збору інформації є карта-повідомлення про побічну реакцію лікарського засобу та / або відсутності ефективності. Це форма, за допомогою якої медпрацівники повідомляють про випадки побічних реакцій лікарських засобів, вакцин, тощо.

Карта-повідомлення може подаватися як в паперовому, так і в електронному вигляді. Паперова форма подачі поступово відходить у минуле, поступаючись місцем більш сучасному й надійному типу. До слова, для заповнення карти-повідомлення в режимі онлайн реєстрація користувача не потрібна.

Подати карту-повідомлення може будь-який працівник системи охорони здоров'я або пацієнт. Для цього достатньо перейти за посиланням https://aisf.dec.gov.ua і заповнити відповідну форму.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!