МЕДИЧНА РЕФОРМА: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ШВИДКА»?

1 квітня 2020 р. починається другий етап реформи фінансування охорони здоров’я, який містить зміни щодо екстреної медичної допомоги. Тому нещодавно у Києві відбулась прес-конференція на тему «Усі центри «екстренки» підписали договір з НСЗУ. Як працюватиме «швидка» у нових умовах?».

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ?
Тимчасово виконуюча обов'язки голови НСЗУ Оксана Мовчан відмітила, що телефон швидкої допомоги не зміниться — «103». Але принципово зміниться все, що буде відбуватися на іншому кінці слухавки. Центри екстреної медичної допомоги будуть під’єднані до єдиної системи «Централь 103», що дозволить покращити швидкість та точність реагування. А незабаром Україна зможе вийти зовсім на новий рівень обслуговування, коли на один дзвінок будуть реагувати одразу декілька служб, — екстрена, пожежна та правоохоронні органи.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ЦЕНТРІВ?
У свою чергу, керівники центрів екстреної медичної допомоги говорять про те, що очікують збільшення тарифів у порівнянні з попереднім роком. Що допоможе забезпечити достойне фінансування системи в цілому та встановити гідний рівень заробітних плат.

Два роки тому у Вінницькій області в тестовому режимі була впроваджена система «Централь 103». «Завдяки новій системі наші диспетчери бачать кожну машину, її стан готовності до виклику, інформацію про пацієнтів. Ми можемо оцінити швидкість реагування, а вся інформація відображається в єдиній системі», — зазначила головний бухгалтер КНП «Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Вінницької обласної ради», Ірина Дяченко.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!