ПЕРЕМОГА НАД «ЗІРКОЮ СМЕРТІ»

Розробка вакцини проти ВІЛ, яка захищає протягом довгого часу однократною дозою, – пріоритетна мета тисячі дослідників. За останні десятиліття науковці зробили безліч спроб нейтралізувати ВІЛ за допомогою вакцин, зокрема шляхом запобігання адгезії вірусу з рецептором Cd4, щоб блокувати його проникнення в клітину. Такі спроби були успішними лише частково: збудник вкрай швидко мутує, так що більшість антигенів стають непридатними для виробництва вакцин.

Як вважалося до сьогодні, одним з найбільш наполегливих у цьому плані штамів вірусу був Sivmac239, лабораторна модель, відома також як «зірка смерті».

Непереможність штаму Sivmac239 руйнувала надії дослідників на створення ефективних вакцин, які могли б запобігти інфекції.

Днями команда дослідників з Флориди повідомила, що успішно впоралася з цим завданням. Автори описують знищення «зірки смерті» і ще одного резистентного штаму ВІЛ.

Щоб перемогти Sivmac239 американські науковці використовували вірусний вектор, що містить особливий ген, який після вставки в геном господаря експресує особливий «білок-кілер», що нейтралізує штам.

Це досить нетрадиційна вакцина, що нагадує швидше генну терапію, також забезпечує довгостроковий ефект: експерименти на тваринах показали, що шляхом однократного введення вона захищає їх від інфекції на тривалий період.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!