СПАЗМОЛІТИК ПРОТИ СЕПСИСУ

Багато серйозних патологій, і сепсис також, виникають в результаті запалення в організмі – його найчастіше запускає хромосомний протеїн з високою рухливістю-1 (Hmgb1), який секретується імунними клітинами. Далі Hmgb1 зв'язується із специфічним клітинним рецептором, що вивільняє ряд цитокінів і, власне, запускає процес запалення.

За допомогою дослідження in silico науковці з Токійського наукового університету (TUS) спробували визначити активні з'єднання, переважно з вже існуючих ліків, які блокують зв’язок цього хромосомного протеїну з клітинними рецепторами. Так вони виявили, що популярний спазмолітик-вазоділататор ефективно блокує пов'язання Hmgb1 із специфічним рецептором, чим пригнічує запалення буквально у зародку.

Йдеться про відомий усім папаверин: як описують японські учені, цей препарат пригнічує запальні реакції, опосередковані високоактивними Hmgb1.

Японські автори підтвердили це на тваринній моделі: папаверин значно знижував рівень смертності у мишах з індукованим сепсисом. Виявилось, що папаверин до того ж відміняє пухлинну активність Hmgb1 в мікро оточенні пухлини, а також пригнічує зростання і міграцію ракових кліток.

Іншими словами, ці результату вказують на те, що папаверин також може потенційно вважатися і протираковим препаратом.

В сукупності всі нові дані про біохімію і метаболізм папаверину можуть ініціювати прорив в лікуванні таких тяжких захворювань, як хвороба Альцгеймера, цукровий діабет, рак і, як тепер стало відомо, сепсис.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!