США – ПАДІННЯ ПРОДАЖІВ

Торгівля медпрепаратами в інтернеті зменшує продажі ліків в традиційних аптечних мережах США.

В Америці стагнують продажі на ринку фармацевтичного рітейла. На початку серпня роздрібний конгломерат аптек Walgreens заявив про скорочення двохсот аптечних закладів. А аптечна мережа CVS повідомила про плани в шість разів зменшити кількість нових аптек наступного року.

Ці заяви представників фармацевтичного роздріба викликані зростанням продажів медичних товарів в інтернеті.

Онлайн-продажі тіснять традиційний аптечний роздріб не лише в Америці. Але і у всьому світі.

Оцінюючи перспективи роботи в 2019 році, Walgreens чекає зниження чистого прибутку в районі 7%.

Продажі в інтернеті безрецептурних ліків, що продаються і в звичайному неспеціалізованому роздрібі, швидко витісняють аптеки з ринку. Помітно прискорило наступ на традиційні аптеки і придбання торік лідером ринку онлайн-продажів Amazon віртуальної аптечної мережі PillРack. Нове придбання коштувало лідерові 750 мільйонів доларів.

У Америці намагаються компенсувати падіння продажів ліків за рахунок додаткових послуг. Не випадково, в багатьох аптечних мережах в США продають каву та продукти.

Вочевидь, що аптеки в США підійшли до того, що в них, як на кожній АЗС, потрібно продавати ще якісь інші товари і послуги.

У країнах пострадянського простору ситуація виглядає доки що трохи інакше. Наприклад, в Україні за підсумками I кв. 2019 р. продажі аптек зросли на 18,5%, і склали суму близько 25,6 мільярдів гривень. Приріст об'ємів продажів упаковок склав 1,7%. У доларах ринок зріс на 18,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!