УНІКАЛЬНИЙ ВИПАДОК ПОХВАЛИ

Контролер ціноутворення лікарських засобів, Інститут клініко-економічної експертизи США (ICER) оприлюднив висновки зі свого звіту, в якому розглядалася економічна ефективність двох продуктів, призначених для додаткової терапії серцево-судинних захворювань:

капсули риб'ячого жиру Vascepa (ікосапент етил) від Amarin;

антикоагулянт Xarelto (рівароксабан) від Johnson & Johnson.

Як заявили в ICER, зібрані ними дані свідчать про те, що ці засоби забезпечують перевагу у виживанні у порівнянні з оптимальним консервативним лікуванням. Зокрема, на думку ревізорів, «Риб'ячий жир є економічно ефективним доповненням до терапії статинами для пацієнтів з аномально високими рівнями тригліцеридів у в порівнянні з мототерапією статинами».

Якщо до антикоагулянта особливих питань немає, то з капсулами риб'ячого жиру не все так просто: на тлі розвінчання міфів про терапевтичну ефективність дієтичних добавок на основі омега кислот, виробник Vascepa наполягає на підвищенні статусу цього продукту до рівня статинів. Зокрема, в Amarin стверджують, що їх продукт забезпечує 25-відсоткове зниження ризику несприятливих серцево-судинних подій і 20-відсоткове зниження смертності від всіх причин.

Експерти вважають, що позитивне рішення Інституту клініко-економічної експертизи гарно позначиться на долі Vascepa, виробник якого прагнути розширити список показань і чекає відповідного рішення від американського регулювальника (FDA повинне визначитися з цим до 28 вересня).

БаДМ - Ми працюємо для Вас!