ВАКЦИНА ВІД РАКУ

Хоча до сьогодні вже розроблені і застосовуються щеплення, що захищають від певних пухлин, наприклад, раку шийки матки, який провокує вірус папіломи людини, вакцинація від невірусних форм раку – все ще проблема для сучасної науки.

Дія вакцин заснована на тренуванні імунної системи: такі препарати учать її впізнавати і знищувати патогени, що потрапляють в організм. Для цього імунні клітини повинні вміти розпізнавати антигени – молекули на поверхні патогенів. Завчасне введення антигенів (у складі безпечного щеплення) готує імунну систему до вірогідної зустрічі з тим або іншим збудником захворювання.

В той же час розробити вакцину, що захищає від новоутворень невірусної природи, надзвичайно важко, тому що:

-          відсутні відповідні пухлинні антигени

-          природно неможливо сформувати надійний протипухлинний імунітет навіть за умови введення таких антигенів.

Проте, перші кроки в цьому напрямі зробили команди британсько-китайських науковців. Співробітники Університету королеви Марії в Лондоні і Університету Чженчжоу розробили систему персоналізованої вакцинації, яка здатна відстрочити розвиток раку підшлункової залози.

Дослідники поки що презентували лише попередні дані доклінічних випробувань на тваринній моделі. Але їх напрацювання стануть платформою для створення протиракових вакцин для людей.

Команда вже отримала переконливі докази життєздатності цієї концепції, як підходу до профілактики раку в осіб з високим ризиком розвитку цього захворювання, а також для уповільнення зростання пухлин у пацієнтів, що вже страждають на рак підшлункової залози.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!