З'явився додаток для відстеження COVID-19

Органи охорони здоров'я тепер можуть публікувати попередження про можливе інфікування коронавірусом за допомогою додатків.

20 травня Google і Apple офіційно зробили доступними інтерфейси для смартфонів у 22 країнах. А 2 червня Франція презентувала додаток «StopCovid», який встигли завантажити 600 000 разів.

Продовжує працювати над власним додатком і Німеччина. Він стане доступним жителям країни вже в цьому місяці. Вчені відзначають, що програма зможе значно прискорити процес відстеження інфекційних ланцюжків, але не замінить заходів обережності, які існують.

Додаток буде попереджати користувачів про можливі контакти із зараженими людьми. Наприклад, якщо пару днів назад хтось перебував дуже близько до незнайомця в черзі в супермаркеті, а той пізніше отримав позитивний результат на SARS-CoV-2.

Принцип роботи програми максимально простий: смартфони постійно обмінюються зашифрованими даними через Bluetooth і фіксують факт знаходження людей на відстані ближче, ніж 2 м. Алгоритм програми перевіряє, чи є час і відстань теоретично достатніми для зараження. Якщо у користувача додатка підтверджується COVID-19, він самостійно може зазначити собі статус «заражений». Після цього на телефонах людей, що контактували з ним, з'являться попереджувальні повідомлення.

Ця розробка могла з'явитися раніше, якби не суперечка про безпеку даних. У французькій системі дані завантажуються на централізовані сервери, керовані державою. Німецьких розробників такий підхід не влаштував. Вони вибрали варіант зі зберіганням даних на окремо взятих телефонах.

Згідно з опитуванням, яке провели серед 10 000 німців, тільки один з двох нині готовий використовувати додаток добровільно. Решта бояться стеження та порушень конфіденційності. При цьому, дослідники з Оксфорда заявляють, що пандемію можна буде контролювати, якщо додаток встановлять не менше ніж 60 осіб зі 100.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!