ЗВОЛОЖУЮЧІ ЛІНЗИ ДЛЯ ОЧЕЙ

Контактні лінзи доволі часто викликають розвиток синдрому сухого ока. При носінні звичайних лінз протягом тривалого часу поверхня ока починає висихати, зменшується частота мигання, яка дозволяє оновлювати шар слізної плівки на поверхні ока, і збільшується випар вологи. Як наслідок, можуть виникнути пошкодження рогівки, запалення і дискомфорт.

Нові лінзи вирішують цю проблему, адже вони самозволожуючі. Група науковців з Університету Тохоку презентувала прототип лінз, що підтримують шар рідини між собою і оком. В разі контакту струм подається на гідрогель, з якого виготовлена лінза, витягуючи рідину з природного слизового резервуару, розташованого за нижньою повікою.

Поки дослідники активують лінзу за допомогою вбудованої магнієво-кисневої і ферментативної фруктозо-кисневої "біобатареї". Проте, вони вивчають можливість безпровідного живлення лінзи. Вони також сподіваються зробити лінзу жорсткішою і зменшити потрібну для роботи системи напругу. У перспективі описаний метод можна застосовувати і для доставки ліків, говорять фахівці.

                               


БаДМ - Ми працюємо для Вас!