ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЗНАХОДИТЬ НОВІ МОЛЕКУЛИ

Фармацевтичні компанії витрачають десятки млрд доларів на рік на розробку нових ліків. Фахівцям потрібно не лише знайти необхідну молекулу, але і запропонувати простий і економічно вигідний спосіб її виробництва. Деколи на це витрачаються сотні годин досліджень.

Створена в 2012 році програма Chematica істотно полегшила це завдання і утруднила життя конкурентам.

Спираючись на статті про хімічні реакції, що їх було опубліковано за останні 250 років, алгоритм знаходить високоефективні шляхи синтезу необхідних молекул. Програму придбав фармацевтичний гігант Merck у 2017 році. За її допомогою були відкриті нові способи синтезу.

Chematica також дозволила виявити і запатентувати альтернативні шляхи виробництва багатьох ліків. Це підсилює позиції компанії, не дозволяючи конкурентам безкоштовно синтезувати подібні препарати.

Але ту ж зброю можна обернути і проти «великої фарми». У новому дослідженні польських і південнокорейських хіміків стверджується, що використання Chematica дозволяє обійти подібні патенти. І усі, хто бажає, можуть реконструювати реакції для виробництва надприбуткових препаратів-«блокбастерів».

БаДМ - Ми працюємо для Вас!